Skyforger (2009)

Skyforger
Locatie: De Vleugel, Nijverdal
9 Oktober 2009
Door: Colin en Michel

Helaas werd dit optreden van Baldrs Draumar en Skyforger nog geen anderhalve week van te voren gemeld, en ondanks de enorme promotie actie van Baldrs Draumar stond het toch al kleine zaaltje, nog lang niet vol. Maar dat hindert niet, want de sfeer was er niet minder om.

Baldrs Draumar
Baldrs Draumar mocht beginnen en eerlijk is eerlijk, die friezen kunnen wel spelen!!! Deze gasten weten gewoon waar muziek over gaat, een heerlijke drum en de Keys waren heel gaaf, en dat ondersteund met een hele goede bas en een zeer gave stem. Je kunt er niet onderuit, die lui gaan het nog wel verder schoppen! Alleen jammer dat de gitarist eerst uitviel en daarna een snaar brak. Hoewel je hem in het eerst nummer niet echt miste, dit ging heel goed zonder gitaar. Als deze lui vaker kunnen optreden en wat meer ervaring opdoen… dan word dat een nog gavere act!
Michel: Weinig toe te voegen aan bovenstaand verslag. Van stugge Friezen was hier geen sprake, Toffe Friezen met een leuke gezellige aanhang. Trotse Friezen ook met een vleugje vikingbloed, waar ze heel erg trots op zijn. Prima geluid, goed doordachte nummers die met een basis van puik bas en drumwerk, heerlijk overgoten worden met een keyboard. Gave stem erbij en het staat als een huis. Ik vond het voor een van de eerste optredens grote klasse uitstralen. Achteraf begreep ik ook nog dat dit het eerste optreden was. Dan kan ik maar 1 ding zeggen: Respect! Als je dit al bij een eerste optreden neer kunt zetten, dan zit het wel goed met Baldrs Draumar. Gezien de onervarenheid een dik 4 sterren optreden en ik ben er van overtuigd dat Baldrs Draumar dit minstens vast kan houden. Ik wil jullie vaker zien!
Score: 5/5

Skyforger
Na de friezen leek het alsof skyforger alles moest doen om nog beter te zijn, maar dat bleek geen moeite voor deze Letten. Ondanks dat het slechts 50 man waren in de zaal hadden de heren er echt veel zin in en kregen ze met hun geluid iedereen met zich mee. Oke, de bassist mag dan wel eng zijn, maar toch, spelen kunnen die gasten. Wat het meest opviel was een of ander instrument dat zelfs ik (in de vele concerten die ik heb mogen bijwonen) nog nooit had gezien, de kokle. Dit is een soort van harp op een bord, een gitaar zonder hals, ik ben er nog niet helemaal uit. Toen ze helaas moesten stoppen vroeg het hele publiek om meer, en zelfs na dit nummer werd er om meer gevraagd, maar omdat ze op waren en niet meer konden spelen (aldus de zanger) hebben ze gewoon een liedje gezongen. Al met al was dit een zeer geslaagde avond, en ik hoop dat beide bands het nog verder gaan schoppen dan dat ze nu doen.
Score: 3/5

Comments are closed.