Heidevolk – Batavi (2012)

heidevolk-batavi

Door: Nick
Score: 8/10
Release:2 maart 2012

“Dwars door de stromen
Moordend voor Rome
Dood uit het oosten,
Wapenbroeders!”
Dit stukje kan natuurlijk maar een ding betekenen! De nieuwe Heidevolk is uit! Dit keer echter geen gewone schijf van deze Gelderse heren. Nee, met deze release hebben ze besloten een waar concept-album uit te brengen. Dit album staat volledig in teken van de ‘Bataven’, een Germaanse stam. Het album verhaalt alles van het ontstaan van de stam tot het uiteindelijke einde; de opstand tegen Rome.
Genoeg over het hele verhaal eromheen, het gaat uiteindelijk om de muziek! Wat meteen opvalt aan dit album is dat het muzikaal gezien een stuk steviger is. De drums klinken stampend, en de gitaarlijnen klinken donkerder dan voorheen. Wat hetzelfde is gebleven is de samenzang tussen Joris en Mark, een beproefd concept dat nog steeds zorgt voor dat typische ‘Heidevolk-geluid’.
Hoewel de tempo van de muziek over het algemeen ook een tikje hoger ligt dan de voorgaande platen, ligt het tempo van de zanglijnen beduidend een stuk lager; er word veel meer gebruik gemaakt van langgerekte uithalen. Iets dat ik persoonlijk toch een minder puntje vind, gezien de snel gezongen tekst zoals bijvoorbeeld nummers als ‘Het wilde heer’ en ‘Walhalla wacht’ hebben mij beter beviel.
Heidevolk levert met deze schijf een meer dan degelijke plaat af. Het conceptuele, dat nieuw is voor Heidevolk, komt erg goed uit de verf. De teksten zijn interessant om te luisteren en vertellen stuk voor stuk een verhaal, waarna ze samen een geheel vormen. De muziek is steviger en harder, wat erg sterk is. Enige minpuntje dat ik aan deze schijf kan noemen is dat ik persoonlijk de langere uithalen in de zang minder vind. Desondanks een geweldige schijf!

Tracklist

01 Een Nieuw Begin 3:57
02 De Toekomst Lonkt 4:26
03 Het Verbond Met Rome 5:08
04 Wapenbroeders 4:00
05 In Het Woud Gezworen 6:39
06 Veleda 2:30
07 Als De Dood Weer Naar Ons Lacht 3:51
08 Einde Der Zege 4:06
09 Vrijgevochten 5:08

“Dwars door de stromen
Moordend voor Rome
Dood uit het oosten,
Wapenbroeders!”
This piece above can only mean one thing! The new record of Heidevolk is released! This time, these men from Gelderland don’t bring an ordinary release. No, this time, they’ve chosen to present us a concept-album. This album is focused around the ‘Batavians’, a Germanic tribe. The album tells the tales about their beginning, until the end; the revolt against Rome

Enough about the story of the album, in the end, all that matters is the music! What immediately strikes is that this album is a lot heavier than the previous albums. The drums are pounding, and the guitarriffs sound darker than ever before. However, what stays the same are the dual-singing between Joris and Mark, a proved concept that results in the typical ‘Heidevolk-sound’.
While the pace of the music itself is a bit higher than before, the pace of the vocals are clearly lower; Heidevolk uses more and more long pace vocal lines. Something I think is one of the slightly negative aspects of this album, since I prefer rapidly sung lyrics in songs like ‘Het wilde heer’ and ‘Walhalla wacht’.
Heidevolk releases with this record a more than decent one. The conceptual, something new for Heidevolk, works really well. The lyrics are interesting and each song tells a tale, forming another, greater story altogether. The music is heavier, something that feels natural and sounds great. The only negative aspect I can name is the slowly sung lyrics. Nonetheless a great album!

Comments are closed.