Into The Forest II

Location De Baroeg, Rotterdam
Date: 3-3-2012
By: Nick
Photography: Dorien

Into the Forest
This festival has his debut last year, and is back again for another night of folk-metal. Into the Forest has four Dutch bands lined up for us, all of them responsible for a great evening.
Viatora
The Limburgian band Viatora kicked off these evening with a nice act of fierce traditional folk-metal. The beginning of the act was not very smooth, which was also due to the bad sound. The first two songs didn’t made any impression, and the band was a little lost at the stage. This changed during their set. At about the third song the sound improved, Viatora had decided it should be a party. Although the sound remained bad until the end of the show (the vocals and flutes by Thijs couldn’t hardly be heard), their songs came out rather well. Viator has clearly excellent songwriter skills, because their songs sound all very catchy!
It was good to see, they reached the whole audience with their enthusiasm, the audience became so to, a nice achievement for the first band of the evening. Top of the bill!
Score: 4/5

Shade of Hatred
Like they told us after the first song: ‘We’re probably not very folk, but we’re very metal!’ Meaning this band is out of our reach with their melodic death-metal. Despite of this they played a tight and brutal !
Score 4/5
Baldrs Draumar
Baldrs Draumar had, though in a less way, problems with the sound. This was noticed especially in the vocals which could not always be heard nicely. Despite of this these Friesians layed down a good show. They played a lot of easier songs with every now and then a quicker one. Their act was of a very high level, which was noticed and highly appreciated with the audience. Their enthusiasm contaminated the audience and there where a lot of heads bobbing and a lot of hair was swept through the air. Despite of the fact they could have played some more heavier songs, this was again a very good show! Fabulous!
Score 4/5
Heidevolk
Despite of the fact the evening had started very well with Viatora, Shade of Hatred and Baldrs Draumar, there was nothing which could prepare us for what was to come. Heidevolk had a big party in mind for us. Even before the show the Heidevolk songs where loudly shouted by the large crowd, from songs like ‘Saksenland’ to ‘Het bier zal weer vloeien’. It promised to be a very nice show!
When Heidevolk began to play the hall turned at once in a partying, pitting, headbanging mass. After the regular opener ‘Nehalennia’ it was time to give some attention to their new work. The alternated the new songs nicely with their old ‘hits’. It was immediately noticed the new songs are more suited to be played live. Not everybody could sing the new songs along, but it was clear the audience also liked the new songs.
I can be short on this performance, Heidevolk came, saw and conquered. The enthusiasm en eagerness to play sparkled of and their performance was very tight. The atmosphere was fabulous and the sound was great. What more do you want from a Heidevolk-show?
Score: 5/5

Into the Forest
Vorig jaar gestart, en dit jaar weer terug voor nog een avondje folk-metal. Into the forest komt dit jaar met 4 Nederlandse bands, die er allen voor zouden zorgen dat deze avond een succes zou worden.

Viatora
Het Limburgse Viatora mocht deze avond aftrappen met een stevige pot traditionele folk-metal. De start was wat stroef, mede door het slechte geluid. De eerste twee nummers kwamen niet echt over, en de band stond wat onwennig op het podium. Dit veranderde echter gedurende de set. Zo rond het derde nummer verbeterde het geluid, en Viatora had besloten er een feestje van te maken. Hoewel het geluid matig bleef tot het einde van de show (de vocals en fluitpartijen van Thijs waren amper te horen), kwamen alle nummers toch goed over. Viatora blijkt over goede songschrijfcapaciteiten te beschikken, want de nummers klonken allen erg lekker!
Verder was het erg mooi om te zien dat ze met hun enthousiasme de hele zaal meekregen, ondanks dat ze de eerste band waren. Top!
Score: 4/5

Shade of Hatred
Zoals ze zelf na het eerste nummer aangaven; ‘We zijn misschien niet heel erg folk, maar wel heel erg metal!’ Oftewel, deze band valt met hun melodische death-metal buiten ons gebied. Desondanks een strakke, brute set!
Score: 4/5

Baldrs Draumar
Ook Baldrs Draumar had, in mindere mate, te kampen met geluidsproblemen. Dit uitte zich vooral in de vocals die niet altijd even scherp te horen waren. Desondanks zette deze Friezen een goede set neer. Over het algemeen genomen waren de nummers die gespeeld werden wat rustiger, met hier en daar een snel nummer ter afwisseling. Ook de podiumprestatie van deze heren was van optimaal niveau, wat zijn weerslag had op het publiek. Het enthousiasme sloeg over op het publiek, waarbij de hoofdjes naarstig heen en weer gingen, en het haar rijkelijk in het rond zwiepte. Hoewel er wat stevigere nummers gespeeld mochten worden, toch weer een hele goede show! Klasse!
Score: 4/5

Heidevolk
Hoewel de avond al ontzettend goed begonnen was met Viatora, Shade of Hatred en Baldrs Draumar, had niks ons voor kunnen bereiden op het feest dat Heidevolk met zich meebracht. Al voor de show begon werden de nummers luid door het publiek gebruld, van Saksenland tot Het bier zal weer vloeien. Dit beloofde qua sfeer al een mooie show te worden!
Toen Heidevolk eenmaal begon met spelen veranderde de zaal in een kolkende, feestende, pittende en headbangende massa. Na vaste opener ‘Nehalennia’ was het tijd om aandacht te besteden aan het nieuwe werk van de heren. De nieuwe nummers wisselden mooi af met de oude krakers. Wat opviel was dat de nieuwe nummers live beter tot hun recht komen dan op de cd. Hoewel nog niet iedereen de teksten luidkeels mee kon zingen, was het toch duidelijk dat de nieuwe nummers ook bij het publiek in goede aarde vielen.
Verder kan ik kort zijn over dit optreden. Heidevolk kwam, zag en overwon. Het enthousiasme en speelvreugde van de heren straalde ervan af, er werd strak gemusiceerd. De sfeer in de zaal was geweldig, het geluid was optimaal. Wat wil je nog meer van een Heidevolk-show?
Score: 5/5

Comments are closed.