Vogelfrey – 12 schritte zum strick (2012)

By: Nick
Score: 10/10

Vogelfrey already surprised me. The First time was when I saw them live, at Hörnerfest. Shortly thereafter, when I was listening to the debut-record of the band, they surprised me again. Therefore, I was really curious what Vogelfrey would deliver with their second album ’12 schritte zum strick’.
And as soon as after the first listening-sessios, I was overwhelmed. Vogelfrey always had a clear, own style, but on this record they define their own style even more. In comparison to the previous album, this album depends more on the huge variation. A lot of influences from other genres can be heard, without denying the Vogelfrey-roots. For example, ‘Der Tusch’ is an ode to the classical music, while ‘Lindwurm Massaker’ has a lot of influences from old school heavy metal. This musical variety becomes a beautiful unity due to the characteristic voice of vocalist Jannik.
Furthermore, harsh and powerful songs are alternated with the softer songs in a perfect manner. The extremes, however, are further away from each other than ever before. So is ‘Freitod’ probably the heaviest song the band ever made, even using grunts! The song thereafter, ‘Sommer’ is probably the calmest, most timid song in the Vogelfrey-repertoire. And of course, the opportunity to party is provided with ‘Schuld is nur der met’.
In this way, this album offers a wide variety is offered, so it never bores to listen to it. However, a clear style can be discovered, creating a unity throughout the album. For each and every folk-metalfan there are some likeable aspects on this record, whether you like calm songs, epic partysongs or heavy metal anthems.
In short, ‘12 schritte zum strick’ has become an amazing album with which Vogelfrey can easily compete with the ‘great bands’ like Saltatio Mortis and In Extremo. Definitely a must-listen!

Tracklist
01. Intro 0:35
02. 6 Vaganten 4:02
03. Düsterplicht 4:35
04. Schuld ist nur der met 4:39
05. Der Tod und das Mädchen 5:43
06. Lindwurm Massaker 4:13
07. Freitod 4:33
08. Sommer 4:38
09. Der Tusch! 3:55
10. Lebenslehre 5:10
11. Flamme bin ich Sicherlich 5:23
12. Galgenvogel 4:11

Vogelfrey heeft me altijd al weten te verrassen. De eerste keer was toen ik ze voor het eerst zag, op Hörnerfest. Kort daarop, toen ik het debuut luisterde, verraste ze me opnieuw. Ik was daarom erg benieuwd wat Vogelfrey met hun tweede plaat zou doen, ‘12 schritte zum strick’.
En al na de eerste luisterbeurt van deze band was ik overdonderd. Vogelfrey had altijd al een duidelijk eigen geluid, maar op deze plaat weten ze dat nog meer uit te buiten. Nog meer dan op het vorige album is de variatie het belangrijkste aspect van de plaat. Er worden vele uitstapjes gemaakt naar andere genres, zonder hun eigen roots te verloochenen. Zo word er bij ‘Der Tusch’ een ode gebracht aan de klassieke muziek, en klinkt ‘Lindwurm Massaker’ meer als old school heavy metal. Deze muzikale variëteit wordt een mooie eenheid dankzij het karakteristieke stemgeluid van zanger Jannik.
Verder worden, zoals we gewend zijn van Vogelfrey, de hardere nummers mooi afgewisseld met de wat zachtere nummers. De extremen liggen echter wat verder uit elkaar. Zo is ‘Freitod’ het hardste nummer wat Vogelfrey ooit heeft afgeleverd, waarbij zelfs grunts niet geschuwd worden. Het nummer daarna, ‘Sommer’, is daarentegen misschien wel het rustigste, meest timide nummer van Vogelfrey. Ook word er de mogelijkheid geboden om flink los te gaan met ‘Schuld is nur der met’.
Zo word op dit album een grote variatie geboden, zodat het geen seconde verveeld. Er is echter wel een duidelijke stijl te ontdekken, waardoor de plaat wel een geheel vormt. Voor iedere folk-metalfan is wel iets te vinden op dit album, of je nou van rustige nummers houd, van stevige feestnummers of harde metalknallers.
Al met al dus weer een geweldige plaat, waarmee Vogelfrey zich zeker kan meten met de ‘grote namen’ als Saltatio Mortis en In Extremo. Gaat dat luisteren!

Comments are closed.