Circle J – “Diggers” (2012)

circle j diggers

By: Michel
Score: 7/10

Circle J, the Dutch representatives of folkpunk have released an EP this year. It’s the fourth disc already of these hardworking folkpunkers.
There are a lot of reasons why you should not download Music illegally. A lot of bands on folk-metal.nl put a lot of their own money in releases. Circle J has made a perfect other reason. The cover is simply too beautiful too let pass. The cover is made of hard cardboard with a monochromatic print. The cover can be unfolded twice, creating six pages. Besides the front and backcover, two pages with the lyrics of ‘Diggers’ and ‘Like the Weather’, and one with an interesting IR picture. It’s really a feast for your eyes. You don’t have to read further and you should order it for the cover only, which can be done on the website of Circle J.
But there’s a bonus, there’s also Music on it. Despite the fact I don’t know the previous albums, I listened to some tracks on their myspace, while I was waiting for the EP to arrive, and I was completely ready for a violent piece of work.
‘The Legend of Robert Morgan’ is immediately a nice track, but it probably fits better in a ‘live environment’ .
The second track of this EP is the titeltrack ‘Diggers’, a nice speedy folkpunksong, you can’t sit still with this one and you immediately feel the need to shout along, down, down, down…..
Like we see with their colleagues of Fiddler’s Geen, The Real McKenziens and others, there are also some nice and quiet tracks on the album. I’m not a fan of this kind of tracks. They’re like the ballads on heavy metal cd’s, but those I like, these songs don’t add anything form me to these albums. I’ll skip ‘Like the Weather’ next time.
Fortunately is ‘La Ronde Des Milloraines’ a nice speedy one. At once you want to hear some more.
The EP ends with the song ‘Sunday Mornings’ an delicious punky track with a nice Irish folk sauce, you can image the tipsy visitors of the local pub roll out the door.

A tasty CD, although the band has some difficulties burning the somewhat rougher ‘live-feeling’ into this silver plate. This causes some pieces in the tracks to feel too sweet. This is something which will undoubtly not happen when they’re performing live.
Besides this it’s an nice EP with good track. And with the magnificent cover there’s not a real folkpunk fan in the World who should miss out on this one.

Tracklist
1. The Legend of Robert Morgan
2. Diggers
3. Like the Weather
4. La Ronde des Milloraines
5. Sunday Mornings

Circle J, Dë Nederlandse vertegenwoordigers van de folkpunk hebben dit jaar een nieuwe EP uitgebracht. De vierde schijf alweer van deze flink aan de weg timmerende band.
Er zijn meerdere redenen waarom je je muziek niet illegaal moet downloaden. Vele bands die op Folk-metal.nl vermeld staan steken bijvoorbeeld zelf een hoop geld in zo’n album.
Circle J heeft hier nog een prima reden bijgemaakt. Het hoesje is gewoon te mooi om de CD niet aan te schaffen. Het in hardkarton uitgevoerde is tweemaal uitklapbaar, waardoor een drie vlakken groot geheel ontstaat, waarop o.a. de teksten van ‘Diggers’ en ‘Like the Weather’ staan, en een interessant IR plaatje. Het geheel is in heel rustig in een enkele kleur uitgevoerd, werkelijk een lust voor het oog. Eigenlijk hoef je niet verder te lezen en bestel hem alleen al voor het hoesje op de website van Circle J.
Maar er is nog meer en ofschoon ik de vorige albums van de heren niet ken, had ik van te voren al wel een aantal nummers op hun myspace beluisterd en was klaar voor een lekker heftig EP’tje.
‘The Legend of Robert Morgan’ is direct een lekker nummertje, ofschoon het een track is die waarschijnlijk live beter tot z’n recht komt als op CD.
Het tweede nummer van de EP is de titeltrack ‘Diggers’ een lekker vlot folkpunknummer, waarbij je niet stil kunt blijven zitten en onmiddelijk de behoefte hebt om mee te gaan brullen, down, down, down…..
Zoals we ook bij collega’s als Fiddler’s Green, Real McKenzies en anderen zien, staan er ook vaak enkele zeer rustige tracks op een album. Ik ben geen fan van dit soort nummers, de ballads van de heavy metal bands zijn leuk, de rustige nummers op dit soort albums voegt voor mij niet echt iets toe. De volgende keer sla ik ‘Like the Weather’ over.
Gelukkig is ‘La Ronde Des Milloraines’ weer een lekker vlot nummer. Je krijgt er meteen al weer zin om verder te luisteren.
De EP eindigt met het nummers ‘Sunday Mornings’ een heerlijk punky nummer met een lekker Iers folksausje, je ziet de flink aangeschoten pubgangers zo naar buiten komen rollen.

Een lekkere CD, al heeft de band hier en daar wat moeite lijkt het om het wat rauwere ‘live’-gevoel goed over te brengen op het album. Hierdoor klinken sommige passages in de nummers of het album te zoet, iets wat ongetwijfeld op het podium niet zo zal zijn.
Verder is het een hele lekkere EP met lekkere nummertjes. Met dan ook nog zo’n schitterend hoesjes kan geen rechtgeaarde Nederlandse folkpunkliefhebber dit schijfje links laten liggen.

Comments are closed.