Cryptic Age – Sounds of Infinity (2012)

cryptic age sounds of infinity

By: Michel
Score: 7/10

Earlier this year, the French band Fenrir released ‘Echoes of the Wolf’. Cryptic age is in my opinion a band which creates the same kind of music, so you’ll ask yourself, how will ‘Sounds of Infinity’ by Cryptic Age sound.
It starts of with a spoken intro, not bad at all. When it really begins we get the song ‘Maelstrom’, immediatelly the keyboards disturb you. They’re just too loud and not nice at all. And this is a shame because the song really let’s you feel you’re in a maelstrom.
‘Fortuneteller’ starts of with nice drums and has the same nice violintunen I like with Fenrir, this time they’re keys probably. Sometimes the singing in this song goes just over the edges.
‘Horsemen of the Vale’ is a nice track. Followed by ‘The Aftermath’ which is almost a movie with nice spoken lines, very varied track with nice alternations.
‘Sea Invocation’ is a nice and quiet song, it’s very beautiful and gives us a perfect sample of Jenny’s beautiful voice.
The last part of this album is entitled ‘Sounds of Infinity’ and consist of 4 pieces. It’s a beautiful story in which all kind of Cryptic Age sounds can be heard. And I’m like the wailing sound in it a lot. It gives me shivers down my back.

Cryptic Age has created a very nice and varied album with ‘Sounds of Infinity’. This will be highly appreciated by the fans of progressive folk-metal. The album has a few flaws. Despite the fact Jenny has a very beautiful clean voice, she seeking for the edges too much, and when that happens it’s sounds less. And at some points the keys are too loud. A producer should have noticed and corrected this, which should have lead to at least one point more for this album. With a better production a next album could be a very very good one, so we have to keep watching them, they’re very capable. Compared to the album of Fenrir Cryptic Age earns a good second place.
It’s an album which has to be in the collection of fans of this genre.

Tracklist
1. Sheean ny Feaynid
2. Maelstrom
3. Fortuneteller
4. Horsemen of the Vale
5. The Aftermath
6. Sea Invocation
7. Sounds of Infinity
I: Perpetually Blind
II: Eternity Beckons
III: Seeking the Cure
IV: Sounds of Infinity

Eerder dit jaar bracht het Franse Fenrir ‘Echoes of the Wolf’ uit. Cryptic Age is nog het best te vergelijken met deze band, de vraag rijst dus ook hoe hun album klinkt.
Het album opent met een gesproken intro dat bij een concert van Within Temptation niet zou misstaan, niet onaardig maar het echte album moet nog beginnen.
Wanneer dit gebeurd met het overigens leuke nummer ‘Maelstrom’, dan vallen toch wel de erg storende keyboards op. Te hard en niet mooi, zonde van dit nummer, want verder geeft het je echt het gevoel dat je in een maalstroom terecht bent gekomen.
‘Fortuneteller’ begint met leuke drums en kent ook van die leuke vioollijntjes, soms lijkt de zang in dit nummer echter iets te hoog gegrepen.
‘Horsemen of the Vale’ is een lekker nummer. Daarna komt ‘The Aftermath’ met filmisch gesproken teksten, een mooi afwisselend nummer, mooie wisselingen.
‘Sea Invocation’ is een rustiger nummer, mooi het laat de prachtige stem van Jenny goed uitkomen.
Het laatste deel van het album heet ‘Sounds of Infinity’ en bestaat uit 4 delen.
Het is een erg mooi epos waarin allerlei variaties van het Cryptic Age geluid voorkomen. En dat heerlijk jankende geluidje er door om van te smullen, ik wil niet eens weten of het authentiek is of een keyboard.

Cryptic Age heeft met dit album een erg mooi en gevarieerd album neergezet. Voor de liefhebbers van deze Progresive Fok-metal zal dit zeer gewaardeerd worden. Het album kent een paar kleine gebreken. Hoewel Jenny een schitterende stem heeft zoekt ze af en toe te veel de randjes van haar kunnen op, en klinkt het niet meer heel mooi. Hier en daar zijn de keys te hard. Hier had een producer wat aan kunnen doen, wat het album zeker een punt meer opgeleverd had. Met een iets betere productie zou het volgende album wel eens zeer hoge ogen kunnen gooien. Vergeleken met het eerder verschenen album van Fenrir is ‘Sounds of Infinity’ van Cryptic Age een goede tweede. Maar dit is zeker een album wat de liefhebber van dit genre moet hebben.

Comments are closed.