Metalfest, Loreley 2012

Location: Loreley, Duitsland
By: Nick
Photography: Laurie Roijackers

Besides the traveling series of concerts like Paganfest and Heidenfest, Rock the Nation is working on their own touring festival called ‘Metalfest’. Biggest concern of this was that there weren’t any plans for this festival to come near Holland. This changed with the coming of Metalfest Loreley, which is just a 2 hour drive from the Dutch border. A beautiful location (an amphitheatre, up in the mountains besides the Rhine), amazing weather and a great line-up with an even better sound were promising for a great festival.

Like the name implies, there were a lot of metalbands on the festival, in a lot of sub-genres. The Folk-metal and Folk-rock was well presented. Below the full report of the festival.

Saltatio Mortis
Unfortunately, Alestorm already finished when we entered the festival at Thursday evening. Saltatio Mortis was therefore the first band which falls within our genre. Luckily for us, this band isn’t the smallest in the scene. Saltatio played really good, entertaining the public easily. Vocalist Alea was, again, really charming and caused the audience to sing, clap and jump arm in arm. While the setlist wasn’t that surprising, it stayed a great performance. But how couldn’t it be great, with hits like ‘Prometheus’ and ‘Spielmannsschwur’, played between songs from the newer albums like ‘Eulenspiegel’. The band seemed really enthusiastic, and more than eager to get the public to move. A more than descent performance, at which this band shows that they belong to the top of the German Folk-rockscene.
Score 10/10

Eluveitie
Also on Metalfest were the Swiss from Eluveitie. The location was ideal for the music of this band; a large stone podium, surrounded by a large tribune in the shape of an amphitheatre. In this setting, with a flawless sound, Eluveitie played a really solid set. Though there was one small downside that can be recalled from this performance, and that was that the whole setlist was devoted to the latest album ‘Helvetios’. Almost all of the songs were from this album. Nonetheless a beautiful performance on the most suitable location possible.
Score 10/10

Feurschwanz
Almost directly after Eluveitie the time was come for another big German band; Feuerschwanz. The tent in which the Germans played was way too small, there wasn’t enough space for the audience which gathered en masse to see the comical folk-rock. The public seemingly enjoyed themselves, but because it was really crowded I couldn’t see much of the concert. Too bad, because I’ve always wanted to properly see this band live.
Score 6/10

Asenblut
The fact that Metalfest offers a chance to smaller bands became clear with Asenblut. A small German band, that, as they say it, make ‘Pagan black metal’. However, some thrash-influences could be heard through the music. Generally speaking, this band was a case of doubt. Their stage performance was more than descent, and they’re all musically skilled. However, the music couldn’t convince me; it wasn’t really original or special. A typical ‘So so’ band.
Score 6/10

Ensiferum
Ensiferum always know to put up a decent show. But how couldn’t it be, when you start the show with ‘Twilight Tavern’, and follow up by all excellent live-songs? Unfortunately, the sound wasn’t that perfect, which resulted in weak-sounding guitars. Also, the band slipped sometimes, not playing that precise as we’re used from them. Nontheless, Ensiferum played an amazing live-show, in which the public reacted enthusiastic to the band. Besides all the hits Ensiferum played in a short time, the band also had some surprise left. Like everybody should know, Ensiferum releases a new album the 27th of August. Ensiferum played one song of this album, called ‘Burning Leaves’. I can be short about it, this longs for more! A relatively long song, with all the typical Ensiferum-elements implemented; even the Finnish choirsinging known from ‘Lai Lai Hei’ returned. Ensiferum played like we’re used from them; good, diverse and enthusiastic.
Score 8/10

Heidevolk
The Netherlands were well presented on the German metalfestival. Besides Epica and Legion of the Damned, it was the duty of Heidevolk to defend the Dutch Glory. And they did this perfectly! Sadly, Reamon (guitar) and Joris (vocals) couldn’t be present at the festivals, so they had to play with two substitutes. What amazes me immediately, was the great mass of Germans who liked the music of Heidevolk. Everybody jumped, partied and, with a heavily German accent, attempted to sing the Dutch lyrics. The band itself was a real pleasure to watch; enthusiastic, jumping around and in perfect shape; magnificent to watch!
Score 10/10

In Extremo
In Wxtremo could only be disappointing after such an amazing show of Heidevolk. While the show was descent, and with a spectacular fire show, the whole show couldn’t convince. The band played like they didn’t want to, and played like they were on the autopilot. The songs that were played were mainly uptempo, though halfway the set a few slower songs were played right after each other. In general a nice performance of In Extremo, though I’ve saw them playing way better than tonight.
Score 6/10

Na de rondreizende concertreeksen als Paganfest en Heidenfest, is Rock the Nation ook al een tijdje bezig met hun eigen rondreizende festival ‘Metalfest’. Grootste probleem was echter dat dit festival nergens echt in de buurt kwam. Dit probleem is verholpen, want sinds dit jaar vind Metalfest plaats in het pittoreske Loreley, op ongeveer 2 uur rijden vanaf de Nederlandse grens. Een prachtige plaats (een amfitheater, boven in de bergen naast de Rijn), geweldig weer en een goede line-up met een bijzonder goed geluid beloofden een prachtig festival.

Zoals de naam al doet vermoeden waren er vele metalbands op dit festival, in evenzoveel sub-genres. De Folk-metal en Folk-rock was dan ook goed vertegenwoordigd. Hieronder het verslag.

Saltatio Mortis
Helaas was Alestorm al voorbij toen wij het festival op donderdagavond betraden. Saltatio Mortis was dan ook de eerste band die enigszins binnen ons genre valt. Gelukkig was dit niet de minste. Saltatio was weer heerlijk op dreef, en wist het hele publiek te vermaken. Zanger Alea was ook hier weer een echte charmeur en zorgde ervoor dat het hele publiek zong, klapte en arm in arm meesprong. Hoewel de setlist weinig verassingen bevatte, kon dat de pret niet drukken. Krakers als ‘Prometheus’ en ‘Spielmannsschwur’ werden afgewisseld met het nieuwere werk zoals ‘Eulenspiegel’. Een meer dan geslaagd optreden, waarbij deze band laat zien dat ze een van de toppers zijn in het Duitse folkrockcircuit.
Score: 10/10

Eluveitie
Ook de Zwitsers van Eluveitie waren present op Metalfest. De locatie was ideaal voor de muziek van deze band; een groot podium van natuursteen, met er omheen een grote tribune in de vorm van een amfitheater. In deze setting, en met een nagenoeg perfect geluid, speelde Eluveitie een zeer strakke set. Er kan slechts 1 minpuntje opgenoemd worden, en dat is dat de set wel heel erg gecentreerd was rond het laatste album ‘Helvetios’. Verder een prachtig optreden op de meest toepasselijke locatie denkbaar.
Score: 10/10

Feuerschwanz
Bijna meteen na Eluveitie was het tijd voor een andere grote Duitse band; Feuerschwanz. De tent waarin deze Duitsers speelde bleek al snel veel te klein te zijn, want het publiek was massaal toegestroomd om de komische folk-rock te aanschouwen. Het publiek had het zichtbaar naar hun zin, maar door de drukte was er voor mij weinig van te maken. Erg jammer, want ik had deze Duitsers graag een keer goed aan het werk gezien.
Score: 6/10

Asenblut
Dat Metalfest ook een podium biedt aan de wat kleinere bands blijkt uit Asenblut. Een klein Duits bandje, dat naar eigen zeggen ‘Pagan black metal’ maakt. Toch waren er in de muziek ook enkele thrash-metalinvloeden te horen. Al met al was deze band een twijfelgeval. De podiumpresentatie was meer dan prima, en er werd lekker gemusiceerd. Toch wist de muziek mij niet geheel te overtuigen; echt origineel of bijzonder klonk het nergens. Al met al een typisch bandje dat ‘wel aardig’ is.
Score: 6/10

Ensiferum
Ensiferum weet altijd hoe ze een goede show moeten geven. Maar wat wil je ook, als de set al begint met ‘Twilight Tavern’ en daarna alleen gevuld is met uitstekende live-nummers? Het geluid stond helaas niet perfect, met vooral de gitaren die wat iel overkwamen. Ook werd er op momenten niet altijd even strak gespeeld. Desondanks gaf Ensiferum een live-show weg van jewelste, waarbij ze het publiek goed mee wisten te krijgen. Naast alle krakers die Ensiferum in korte tijd het publiek in slingerde, hadden ze ook nog een verrassing. Zoals iedereen zou moeten weten komt het nieuwe album van deze band 27 augustus uit. Ensiferum liet ons een stukje proeven, met de naam ‘Burning Leaves’. En hier kan ik kort over zijn, dat smaakte naar meer! Een relatief lang nummer waarin alle elementen van Ensiferum te horen waren; zelfs de Finse samenzang zoals bekend van ‘Lai Lai Hei!’ kwam hierin terug. Ensiferum speelde zoals we van ze gewend zijn; goed, afwisselend en enthousiast.
Score: 8/10

Heidevolk
Ook Nederland was goed vertegenwoordigd op het Duitse metalfestival. Naast Epica en Legion of the Damned was het aan het Gelderse Heidevolk om Neerlandsch Trots te verdedigen. En dat deden ze met verve! Helaas konden Reamon (gitaar) en Joris (zang) het niet redden naar de festivals, vandaar dat er met 2 vervangers werd gewerkt. Wat meteen opviel was de massale toestroom aan Duitsers, die de muziek van Heidevolk prima wisten te waarderen. Er werd gesprongen, gefeest en, met een zwaar Duits accent, een poging gedaan om de Nederlandse teksten mee te zingen. Ook de band zelf was een waar genot om naar te kijken; enthousiast, bewegelijk en in topvorm. Prachtig om te zien!
Score 10/10

In Extremo
In Extremo kon na zo’n wervelend optreden van Heidevolk alleen maar tegenvallen. Hoewel de show prima was, met een indrukwekkende vuurshow, kwam het geheel niet echt over. De band speelde alsof ze er geen zin in hadden, en speelde dan ook volledig op de automatische piloot. De nummers die gespeeld werden waren vaak uptempo, hoewel halverwege een trage dip in de set zat. Over het algemeen een leuk optreden van In Extremo, al heb ik deze band al vaker veel beter aan het werk gezien.
Score: 6/10

Comments are closed.