Nordverg – Crimson Dawn (2011)

nordverg crimson dawn

By: Michel
Score: 8/10

The Russian band Dragon Tears re-invented theirselves, changed their name into Nordverg and released a debutalbum entitled ‘Crimson Dawn’.
The album starts of with an intro which isn’t really a strong one, I’ve heard them much better. It’s a kind of a prelude, showing a glimpse of the rest of the album.
With ‘Bagrovij Rassvet’ the band makes clear where they aiming at. Serious folk-metal with an obvious Slavic input. The vocals are in Russian and the band has great vocalists, the choirs are ok, but the leadvocals are very good. The lead singer has a raw ‘warrior’ voice. No metalscreams, but cleane vocals, but what’s clean when you voice is this raw?
When we got to ‘Berserk’ the album really hits off. From there we get al kind of nice songs. Uptempo like ‘Berserk’, ballads like ‘The Cold Chain’, drinkings songs like ‘Invitation to the Tavern’ and the Slavic partysong ‘The Old Tavern’.
And the fantastic ballad ‘Volkodav’ which has the feel of ‘Heart’ of the also Russian band Rarog. You just want to grab your neighbours shoulder, hold your drinking horn high and scream it along, if only my Russian wasn’t so poor, although… when the pint is already empty….
And as a last encore a song with fine bagpipessounds and tasty guitarriffs.

In short a strong album of the men of Nordverg, it will be noticed, this may be a debutalbum, but the the members are of Nordverg aren’t debutants. After a somewhat slow start the album gets a lot better after a few songs and it fits perfectly in every folk-metalcollection. But songs like ‘Mech Sudby’ and surely the fantastic ballad ‘Volkodav’ make this album better then the average one.
For the fans of Slavic folk-metal this album is a ‘must-have’. Very nice work!

Tracklist
01. Pokidaja Fjord (Leaving the Fjord) 02:58
02. Bagrovij Rassvet (Crimson Dawn) 06:01
03. Hmelnaya (Intoxicated) 05:44
04. Pered Boslednim Boem (Before the last fight) 01:53
05. Berserk 04:29
06. Holod Cepej (The Cold Chain) 05:02
07. Priglashenie v Traktir (Invitation to the Tavern) 00:44
08. Stariy Traktir (The Old Tavern) 04:50
09. Volkodav (Wolfhound) 04:50
10. Kuznica Bogov (Forge of the Gods) 01:39
11. Mech Sudby (The Sword of Destiny) 04:37

De Russische band Dragon Tears heeft het roer omgegooid en onder de naam Nordverg hebben zij in 2011 een debuutalbum Crimson Dawn uitgebracht.
Het album begint met een niet al te sterk intro. Het idee is op zich niet zo onaardig, maar de wat vage keyboards maken het er niet beter op en het geeft ook af en toe het idee dat je naar het intro van een westernfilm zit te kijken. het is intro is een soort prelude die je een inkijkje geeft in de rest van het album.
Met ‘Bagrovij Rassvet’ wordt het meteen wel duidelijk waar de band naar toe wil. Serieuze folk-metal met een duidelijk Slavische inslag. De zang is in onvervalst Russisch en de band heeft een heerlijke zang in huis, naast heel behoorlijke koren, heeft de leadzanger een heerlijk rauwe ‘warrior’ stem. Geen metalzang, maar cleane vocals, maar wat is clean met zo’n rauwe stem. Vanaf ‘Berserk’ komt het album echt op gang en laat de band zien wat ze allemaal kunnen. Uptempo nummers als ‘Berserk’, ballads, zoals ‘The Cold Chain’, drinklied ‘Invitation to the Tavern’ en Slavisch feestnummer ‘The Old Tavern’.
En het supernummer ‘Volkodav’, wat wel wat doet denken aan ‘heart’ van de Russische band Rarog, een heerlijke ballad, die je prima gearmd met je drinkhoorn in de hand mee zou willen brullen, ware het niet dat mijn Russisch zo slecht is, alhoewel…. als die drinkhoorn inmiddels leeg is…
En als laatste nog een toegift met heerlijke doedelzakgeluiden en lekkere gitaarriffs.

Kortom een sterk album van Nordverg, het is dan ook goed te horen dat ofschoon dit het debuutalbum van Nordverg is, de heren zijn doorgewinterde muzikanten. Gelukkig wordt het album na een aarzelende start veel beter en kan het prima in elke folk-metalverzameling, maar uitschieters als ‘Volkodav’ en ‘Mech Sudby’ maken dat het album boven de middelmaat uitsteekt. Voor de liefhebbers van Slavische folk-metal is dit album een ‘must-have’.

Comments are closed.