Nordheim – “Lost in the North” (2010)

By: Colin
Score: 7/10

On a very hot summer day, I get a Canadian album about the cold north in front of me. Fortunately I can always listen to this kinds of albums.

Mysteriously and mystical is the beginning of this album, and it makes me curious about what’s else is waiting for me. The intro is almost too long, but it remains beautiful. Then, for a second, you think you’re listening to the new Ensiferum, fortunately this feeling disappears almost immediately. You’ll notice that this band has got a style of it’s own which is somewhere between Falkenbach and the Nightcreepers. It’s a nice album, not something you’ve never heard before, but it’s nice besides the rest. It’s a pity the keyboard isn’t perfectly mixed every now and then, it makes that the keys are up the music, instead of in it. The first few songs are just nice, but then there is a song called “Beer, metal, trolls and vomit!” a song that sounds like Aktarum first. One of my folk-metal colleges told me he found it a bit Korpiklaani alike. I’m sure that this is because the lyrics “Beer, beer, beer, metal trolls and vomit!” are on the same rythm as “Here we had built our cottages and saunas”. This is by far the worst song on the album. BUT not much later it’s time for Glorious March. An awesome heroic song full of pride and honour, but brutal violence as well! There’s enough switches between grunts and heroic clean vocals. Great song! After this de music remains in the Nordheim-style, rough, keyboard and with both clean and brute vocals.

If you know that this album is produced by themselves, there’s nothing wrong with it. Sometimes it’s not mixed perfectly, but well, that happens if you do it yourself. Perhaps this album isn’t perfect, but it’s surely a good thing to look these guys up and listen to some of there stuff. And if you do, I recommend you to listen Glorious March.

Tracklist
01. Lost in the North
02. Nightborn
03. FarAway
04. Beer Metal Troll Sand
05. Promise to the Gods
06. Glorious March
07. Sailing the Drakkar
08. Old Crazy Man
09. Beyound the Howling North
10. Blessing from the Stars

Op een veel te hete zomerdag krijg ik een Canadees album over het koude noorden voorgeschoteld, gelukkig kan ik hier persoonlijk altijd wel naar luisteren.

Mysterieus en mystiek begint het album en het wekt een zekere nieuwsgierigheid naar wat je te wachten staat. Het intro is echt tamelijk aan de lange kant, maar toch blijft het erg mooi. Vervolgens denk je even dat je de nieuwe plaat van Ensiferum al op hebt staan gelukkig verdwijnt dit gevoel snel en merk je dat de band toch wel degelijk een eigen stijl heeft die zweeft tussen het geluid van Falkenbach en de Nightcreepers. Het album is leuk, niet echt vernieuwend, maar wel verrijkend. Jammer dat de mix van de keyboard zo her en der niet echt goed is waardoor deze teveel de boventoon voert. De eerste nummers zijn gewoon leuk, dan komt “Beer, metal, trolls and vomit!” een lied dat op het eerste oor doet erg doet denken aan Aktarum. Een van mijn folk-metal collega’s vond dat het ook wel wat van Korpiklaani weg had. Ik weet wel zeker dat dit komt dat de tekst “Beer, beer, beer, metal trolls and vomit!” Op hetzelfde ritme gaat als “Here we had built our cottages and saunas”. Met afstand het slechtste nummer van de plaat. Gelukkig is het niet heel veel later tijd voor Glorious March. Een heerlijk heroïsch nummer vol trots en eer, maar vooral ook bruut geweld tussendoor! Voldoende afwisseling tussen grunts en heldhaftige clean vocals. Geweldig nummer! Hierna blijft de muziek lekker in de Nordheim stijl, hard, keyboard en veel afwisselingen tussen heldere en brute vocalen.

Voor een in eigen productie ontwikkelde plaat is er helemaal niets mis mee, soms klinkt het niet helemaal super gemixt, ja, dat heb je dan. Om nou te zeggen dat iedereen deze plaat moet aanschaffen en grijsdraaien is overdreven. Maar zeker leuk om deze gasten even op te zoeken en er iets van gehoord te hebben, met Glorious March als aanrader.

Comments are closed.