Letzte Instanz – ‘Ewig’ (2012)

letzte instanz ewig

By: Michel
Score: 8/10

The German band Letzte Instanz presents the end piece of their trilogy. ‘Schuldig’ and ‘Heilig’ were released earlier, and now their releasing ‘Ewig’. This last piece only contains 15 tracks. Letzte Instanz can be seen as one of the mittelalterbands like Subway to Sally, but on the other hand this isn’t a good description. Letzte Instans creates their own style and take lots of strolls down musical lanes of all directions, without losing their typical sound. It doesn’t sound ‘medieval’ or folky but this is on purpose. What has the band to offer for us fan of a more folk-like approach?
The answer to this question is clear, it’s a beautiful and nicely varied album. Maybe it’s not all in our folkhouse but who cares? There are a lot of nice pieces on this album and it is a ‘must-have’ for the fans of this genre.
‘Ewig’ starts of beautifully with the quiet track ‘Aeternitas’. Which is immediately followed by the titletrack ‘Ewig’, so it’s obvious the theme is eternity. ‘Ewig’ has this very nice ‘trying to burst out’ thing but this is withhold again and again, very tasty.
The Germans take us along and let us look in the mirror. They show us we think the world is all ours and we can take all we want whenever we want it. They show us we’re ‘Blind’ for a lot of things. They have to tell us something, that’s for sure.
We got all song which are very pleasant to listen to until we reach a terrific highlight with ‘Schwarzer Sand’. A very nice song, the refrain may have a little to popular sound, but the song is very intriguing, it’s interspersed with all kinds of nice little things. Tasty guitar pieces, yummy baselines’, and a beautiful backup by violin and cello.
An apocalypse-like track is ‘Et in Arcadia Ego’, a track referring to the presence of death, according to the paintings of Poussin.
And after this we reached eternity and start all over. ‘Von Anfang An’ is also released as a single.
‘Sing!’ is also a nice track and again the band has an important message for us. Sing if you can’t dance, dance if you can’t sing. Sounds shallow, but the lyrics have far more content, you should listen to them carefully and when you don’t know any German, get them translated.
And that they’re capable of telling a story shows the song ‘Mein Kind’ (My Child), very beautiful song, with a minimal and very sensitive accompaniment a father tries to say farewell to his child. He end with the wish he probably shall sleep away soon to be dream on together with him in eternity… (in German: Ewig)

The band closes this trilogy in a beautiful way with this album ‘Ewig’. An album which will be highly appreciated with the fans off Letzte Instanz. But it’s also for the fans of German rock an beautiful album. Letzte Instanz shows their masters in telling us a story.

Tracklist
01. Aeternitas 2:57
02. Ewig 4:12
03. Nur Für Uns 2:44
04. Blind (Feat. Eisblume) 4:53
05. Regenbogen 4:29
06. Wieder Einmal Rot 4:19
07. Tausendschön 4:55
08. Schwarzer Sand 4:14
09. Et in Arcadia Ego 2:42
10. Von Anfang An 4:36
11. Wo Das Meer…. 4:07
12. Schuld 3:51
13. Unterwegs 3:56
14. Sing! 3:14
15. Mein Kind 4:54

De Duitse band Letzte Instanz presenteerd het slotstuk van hun trilogie, na ‘Schuldig’ en ‘Heilig’ komt nu het slotstuk ‘Ewig’. Alleen dit laatste deel van deze trilogie bevat al 15 nummers. Nu valt Letzte Instanz in één adem te noemen met Duitse ‘mittelalter’ bands, maar ook weer niet. Letzte Instanz maakt zeer eigen muziek en maakt uitstapjes in allerlei muzikale richtingen zonder daarbij hun eigen typische geluid te verliezen. Het klinkt dan ook niet allemaal even ‘mittelalter’ of folky, maar dat is dan ook helemaal niet de bedoeling van de band. Wat brengt dat voor ons, liefhebbers van de wat meer folk-gerichte aanpak.
Het antwoord is duidelijk een lekker mooi en gevarieerd album, misschien niet allemaal helemaal in ons straatje, maar dat mag de pret niet drukken. Er staan genoeg mooie werkjes op dit album en is voor de liefhebbers van dit genre zeker een ‘must-have’.
Een erg mooi rustige opening met het nummer ‘Aeternitas’. Hierna krijgen we direct het eveneens rustige beginnende titelnummer ‘Ewig’, een nummer dat telkens tot uitbarsting lijkt te komen, maar wat dit prachtig in weet te houden. Het is dus direct duidelijk: het thema is ‘eeuwig’.
De band neemt ons mee en houdt ons een spiegel voor, ons beeld dat de wereld alleen voor ons is en door ons misbruikt kan worden. En het feit dat wij blind zijn voor allerlei zaken. De band heeft ons zeker iets te vertellen.
Stuk voor stuk nummers die lekker in het gehoor liggen, om uiteindelijk met het heerlijke ‘Schwarzer Sand’ tot een heerlijk hoogtepunt te komen. Een heerlijk nummer, wat misschien wel een erg populair refreintje heeft, maar wat lekker spannend is, doorspekt met allerlei leuke kleine dingetjes. Lekkere gitaarstukjes, heerlijke baslijntjes, en mooie ondersteuning van de cello en viool.
Een apocalypse-achtig nummer is ‘Et in Arcadia Ego’, een nummer dat verwijs naar de aanwezigheid van de dood, naar de schilderijen van Nicolas Poussin.
Hierna begint alles weer opnieuw en zijn we aangekomen in de eeuwigheid. ‘Von Anfang An’ is ook als single uitgebracht.
Ook ‘Sing!’ is weer een erg lekker nummer en ook hier heeft de band weer duidelijk een boodschap voor ons. Zing, als je niet dansen kunt, Dans als je niet zingen kunt. Klinkt oppervlakkig, maar de tekst heeft zeer veel meer inhoud.
En dat de band een verhaal kan vertellen blijkt uit ‘Mein Kind’, prachtige song, met een minimale en zeer gevoelige begeleiding probeert een vader afscheid te nemen van zijn kind. En eindigt hij met de hoop dat hijzelf ook snel weg zal slapen om voor altijd samen met hem verder te kunnen dromen in de eeuwigheid…

De band sluit met ‘Ewig’ de trilogie prachtig af. Een album dat de fans van Letzte Instanz zeker kunnen waarderen. Het is echter ook voor de liefhebbers van de Duitse rock een prachtig album geworden. De band is een ware meester in het vertellen van een verhaal met een boodschap.

Comments are closed.