Vanir – ‘Onwards into Battle’ (2012)

vanir onwards into battle

By: Colin
Score: 8/10
Release: 10-9-2012

The Danish band Vanir, definitely not to be mistaken for the former Dutch band Vanir. This Danish vikings are obviously strongly inspired by their nationals, Svartsot. Heavy brute music with cheerful folktones and a low growling sound that should be the vocals, definitely something I’m into!

The intro isn’t that good so we can immediately continue with “Onwards into battle”. The first song starts with a happy guitar riff, after which I first check if I had really started the right CD, and it was the right one. The song is much more melodic and the folkinstruments are replaced by Kromlek alike keyboards. A nice song, but not what you expect from Vanir, and secretly not what you prefer to hear from them. When the guitars are fading, it’s time for the second song “Thyrfing”. Just open the song with bagpipes and a growling “HEY” and you really feel the Vanir vibe get in again. As always it reminds strongly of Svartsot, but overall Vanir is just a bit more cheerful and happier. The lyrics of this song are Danish so I have no clue about the awesome sounding sing-along that I’m missing. After this song there are English lyrics as well just as “By the hammer they fall”. Lots of the songs on this record are very catchy and full with sing-alongs, headbang opportunities and awesome moshpitmoments. And Danish, I love the language, it really sounds like a bunch of vikings who come over to tear your head from your shoulders.

However Onwards into Battle is based on the wartales of the vikings, where Særimners Kød was based on their drinkingstories, the music remains happy and convivial. This all until Æresdød, a wonderfull acoustic folksong, which grants an beautiful moment of rest on the album. This rest is something you’d better put to good use because after this song Vanir just continues throwing axes, or vast brutal songs at you!

Tracklist
1. Dark Clouds Gather
2. Onwards into Battle
3. Thyrfing
4. By the Hammer They Fall
5. Tveskægs Hævn
6. Brigands of Jomsborg
7. Æresdød
8. Vinlandsfærd
9. Warriors of Asgard
10. Hlidskjalf Gynger
11. Raise Your Horns
12. Fimbul
13. Sons of the North

All is going the way it goes and the album is above my expectations, until you hear: “Raise your horns for Odin! Raise your horns and fight!” because then Vanir is even better then the best! What an amazing song it is! Definitely good for a party and it makes me feel really happy!

With “Fimbul” you have your last rough song because the last part of the CD, “Sons of the North” is a beautiful folkballad. This song gives you the time to enjoy everything you heard on this amazing record!

I remain a fan of rough music with happy tunes, and definitely of brutal low vocals as well. But I really love well mixed music with lots of different elements, without it all being too much as well. Vanir has proved they can do this and even more! If you ask me, you’d better be sure to get this record on your CD rack. And now just hope this Danish warriors will come this way to conquerer the stages of Holland.

Niet te verwarren met de inmiddels opgeheven Nederlandse band Vanir, huist er ook een band met deze naam in Denemarken. Het Deense Vanir is duidelijk sterk geïnspireerd door hun landgenoten van Svartsot. Zware lompe muziek met vrolijke folkgeluiden en een laag gegrom dat als zang door moet gaan, echt iets voor mij dus.
Het intro stelt weinig voor waarna we snel over kunnen gaan op “Onwards into battle”. Het eerste nummer begint met een blij gitaarriffje waarna ik toch even nakijk of ik wel echt Vanir opgezet heb, dit is wel het geval. Het nummer is veel melodischer en de folkinstrumenten zijn vervangen door Kromlek achtige keyboards. Een leuk nummer, maar niet wat je van Vanir verwacht, en stiekem ook liever niet van ze wil horen. Als dan de gitaar wegsterft is het tijd voor het tweede lied “Thyrfing”. Gewoon openen met doedelzak en een gegromde “HEY” en je voelt het echte Vanir gevoel weer binnen komen. Nog altijd doet het sterk denken aan Svartsot, maar over het algemeen is Vanir nog wat vrolijker en een heel stuk blijer. De tekst van het lied is in het Deens dus ik heb geen idee wat voor lekkere meezinger ik mis. Hierna volgen ook een aantal Engelse teksten zoals “By the hammer they fall”. Net als het voorgaande nummer en vele andere nummers op deze plaat is dit lied heerlijk catchy en bevatten veel meezingers, headbang mogelijkheden en geweldige pitmomenten.
Dat Deens blijf ik ook een prachtige taal vinden om naar te luisteren, het klinkt werkelijk als een stel vikingen die je kop er af komen scheuren.
Hoewel Onwards into Battle veel meer op de strijdverhalen van de oude vikingen gericht is, in tegenstelling tot het eerdere album Særimners Kød, dat vooral op de drinkverhalen gebaseerd was, blijft de muziek vrolijk en gezellig. Dit tot aan Æresdød, een mooi akoestisch folklied dat voor een mooie rust in de CD zorgt. Een rust die je goed kunt gebruiken voor de snelle brute en toch vrolijke nummers die hierop volgen.
Alles gaat zo z’n gangetje en de plaat is voor mij veel beter nog dan verwacht tot je hoort: “Raise your horns for Odin! Raise your horns and fight!” want dan stijgt Vanir nog verder boven zichzelf uit! Wat een geweldig lied is dat zeg! Zeker goed voor een geweldig feest en ik word echt heel erg blij hier van!
Aan “Fimbul” heb je het laatste ruige nummer want de afsluiter “Sons of the North” is een werkelijk prachtige folkballad, dat nummer geeft je nog de tijd om rustig na te genieten van deze geweldige plaat!

Ik ben en blijf fan van ruige muziek met vrolijke deuntjes, en zeker ook van lompe lage grunts en growls. Maar ik hou ook erg veel van muziek die muziekaal goed in elkaar zit en een lekkere sfeer creëert. Vanir voldoet ruimschoots aan al deze criteria, wat mij betreft dus zeker een CD om toe te voegen aan je rekje! Nu hopen dat deze Deense krijgers ook nog eens deze kant op willen komen om de planken te betreden.

Comments are closed.