Vogelfrey ’12 Schritte zum Streck tour’

Helvete Oberhausen, Germany
15-12-2012
By: Michel

Vogelfrey on tour with their ’12 Schritte zum Steck’ tour, just across the border in Oberhausen, who can effort to miss this? Helvete Metal Club is a perfect location for this kind of concerts. Enough parking space in the neighbourhood of this nice venue.

Mystigma
Mystigma had to kick of this evening. Description in one sentence: When a band is as good as their weakest link, this good band was very bad.
But I realize this needs an explanation. The band is quite nice. The compositions are not bad at all and you can call this gothic rock or something else, I would prefer the term New Wave, because it’s no different from this music from the 70’s and 80’s. More the eighties-like because ot the rather polished sound. But the vocals are that bad, it ruins it all. It’s hard not to move at their music, but it’s sometimes hard to stay and not to move towards the door.

Harpyie
Now we’re talking, a Medieval band, I haven’t seen live yet. I have to say, I like their CD, they can’t compete with a band like Vogelfrey, but it’s nice and decent Medieval rock. And I’m a sucker for bagpipes and they have a lot of that. This is immediately the thing bothered me last night. It took some time for me to figure it out. It wasn’t bad, but it could be better. Was it the violin which was out of tune with the other instruments? Yes, this was a bit annoying sometimes, but there was something else. We got almost the entire CD ‘Blindflug’ and then there was ‘Rosenrot’, a Rammstein cover. And then it hit me, this could be a very nice Harpyie version of this song, with this nice bagpipes. At the end of this song they could be heard, but their whole concert the volume of the bagpipes was way to low, which deprives their music of an essential element. Too bad, this is a very sympathetic band, with a lot of nice songs. But what remained was a nice gig of a band I surely like to see again.
Score: 7/10

Vogelfrey

Foto: Feenstaub Entertainment


Always nice to see a band I’ve never seen before like Harpyie, knowing you won’t be travelling in vain, because there’s also a band which will guarantee a nice evening.
They started with Düsterplicht, of course a perfect song to start with. And from there they take us on a journey through their albums. It’s amazing to see how this band as grown in a relatively short time. The podium-presentation is very good. With no help of fireworks of big light-shows they lay down a very decent show with very nice interaction with their audience. And besides the fact they look very professional on stage they prove their great musicians as well. The violin and cello-parts fit in perfectly and despite the fact it’s very hot in the venue, the temperature on stage is even higher, they do a great job. We get to enjoy a 90 minutes show, including almost all the songs of both albums. And of course they have a few encores for us in store, but the venue doesn’t have the opportunity to leave the stage in an ease way. So, the band is clear about this, they have a few songs for us, it we’re loud enough. This is no problem, because the audience is very enthusiastic. And Yannick and his outlaws play another three nice songs for us. And after a nice circling polonaise which implodes at the end of the song to a nice pit, we all can go home, or elsewhere, but all very satified.
Score: 9/10

So Helvete, thank you for promoting this kind of bands in this beautiful venue.

Er zijn zo van die bands die je haast nooit in Nederland ziet. De Mittelalter rock en metalbands, die o zo populair zijn bij onze oosterburen, zijn zelden in ons landje te vinden. Gelukkig is Duitsland voor een groot aantal Nederlanders niet zo heel ver weg en de stad Oberhausen ligt net over de grens bij Arnhem en is zeer goed bereikbaar via de snelweg vanuit Nederland.
Vogelfrey is bijna klaar met de ’12 Schritte zum Steck’ tour, maar doet nog wel even Helvete in in Oberhausen aan, wie kan zich veroorloven om zoiets te missen? Helvete Metal Club is een prima locatie voor dit soort kleinere concerten. Genoeg parkeerruimte in de directe omgeving.

Mystigma
Mystigma mocht als locale support de avond beginnen. Als ik dit in één zin moet omschrijven: Als een band zo goed is als zijn zwakste schakel, dan is deze goede bands erg slecht.
Maar ja, dit heeft natuurlijk enige uitleg nodig. De band is best leuk. The composities zijn niet slecht en je kun dit gothic rock of iets anders noemen, ik noem dit liever gewoon new wave, want het verschilt eigenlijk niet van de muziek uit de 70’s en 80’s. Meer nog de jaren tachtig want het gaat hier om de gepolijste versie van deze muziek. Leuk, maar de zang is zo slecht dat het alles verpest. Ik vind het best moeilijk om stil te blijven staan bij de muziek, maar met zang, moet ik me beheersen om niet naar de deur te lopen.

Harpyie
Now we’re talking, een echte Mittelalter rock band, die ik helaas nog nooit live heb mogen aanschouwen. En ik moet zeggen, ik vind hun CD best goed. Ze kunnen weliswaar niet over een band als Vogelfrey heen, maar het is goede Mittelalter rock. En ik smelt altijd weg als ik doedelzakken hoor, en daar hebben zo genoeg van bij Harpyie. En dat is dan ook direct wat me dwars zat op deze avond. Het duurde even voordat bij mij het kwartje viel. Het was best goed, maar het klonk niet overal helemaal sterk. Eerst dacht ik dat dit aan de viool lag die niet overal gelijkgestemd aan de rest van de band was. Dit was wel wat storend hier en daar, maar dat was het niet. Tot dat de band na bijna de gehele CD ‘Blindflug’ the hebben gespeeld, ‘Rosenrot’ van Rammstein inzette. En toch wist ik het, op het eind van dit nummer hoorde je heel zwak de doedelzakken, die dit nummer een eigen tintje hadden moeten geven. Omdat deze zo slecht te horen waren was het gewoon een cover. Tijdens het gehele concert waren de doedelzakken te zacht waardoor de muziek van een essentieel element werd ontdaan. Jammer, want verder was dit helemaal geen slecht concert van een sympatieke band, met een hoop leuke nummers. Ik hoop ze ergens nog een keertje met met een beter geluid te zien.
Score: 7/10

Vogelfrey

Foto: Feenstaub Entertainment

En het is altijd leuk, als je een risico neemt om een band te gaan zien die je nog nooit gezien hebt, zoals in dit geval Harpyie, om te weten dat er ook een band op het programma staat die je zeker niet teleur zal stellen. Met Vogelfrey heb je de garantie voor een leuke avond.
De band opent met Düsterplicht, dat natuurlijk een perfect nummer is om mee te beginnen. En vanaf daar nemen ze ons mee op een reis door hen beide albums. Het is fantastisch om te zien hoe deze band gegroeid is in een korte tijd. De podium-presentatie is erg goed. Zonder de hulp van vuurwerk of een gigantische lichtshow weet de band een goed doordachte show neer te zetten die er professioneel uit ziet. Daarnaast laten ze ook nog eens zien dat ze zeer goede muzikanten zijn. Met viool en cello-stukken wordt hun muziek prachtig ingevuld en ondanks de hoge temperatuur in de zaal en de gigantische hitte op het podium, doet de band het fantastisch. We krijgen een 90 minuten durende show, waarbij nagenoeg alle nummers vna beide albums voorbijkomen. En uiteraard heeft de band nog een paar toegiften in de pocket voor ons. Het is in deze zaal echter lastig om even het podium te verlaten, dus de band zegt maar eerlijk dat ze nog wat hebben en blijven staan om te horen hoe het publiek hier om vraagt. Dat is uiteraard geen probleem bij het inmiddels zeer enthousiaste publiek. En met Galgevögel starten ze hun setje van drie toegiften. Na een cirkelende polonaise die tegen het eind implodeert en uitmond in een pit, kunnen we allemaal tevreden naar huis, of elders, maar in ieder geval zeer tevreden na een meer dan 100 minuten durende show.
Score: 9/10

Helvete, bedankt voor het programmeren van zo’n prachtige show. En voor alle Nederlanders. Hou Helvete club in Oberhausen in de gaten. Hier staan vaak leuke (folk)metalband geprogrammeerd en je bent er vanuit het oosten van ons land in no time!

Comments are closed.