Wolfstijd III

wolfstijd 2015By: Nick
7 Februari 2015, Bibelot, Dordrecht, The Netherlands

It’s becoming more or less a tradition nowadays; the Wolfstijd festival in February. That this is not a bad thing is clear; Wolfstijd not only serves us the top bands within the Folk-metal genre, but in the black- and power-metal as well. It’s a small festival in Dordrecht, with for the first time two stages, to shorten the waiting time between different bands. This, together with a lot of other facts, shows us that there’s basically thought of everything.
The evening itself runs really smooth, the sound of almost all the bands is really good, and there is an arrangement with the local snackbar for a ‘wolvenmaal’ (wolves meal), to ensure there’s something to eat between bands, and there are even deals with cabs and a hotel, to make sure that everyone could find its way back to a place to sleep after the festival.
Although three genres are presented at the festival today, Folk-metal.nl is mainly there for the folkish musical violence. The other bands that performed today, however, deserved to be named. For example, there was Laster, which put up a black-metal show which was atmospheric, ghastly show, which was visually enhanced by the stage outfits. Panchrysia with its black-metal was a lot less my cup of tea, but this was more than made up for by the power-metalviolence from Powerized and Stormwarrior, which both know how to show the true meaning of good power-metal.

Fjoergyn
So, back to the folk-metalbands, because that was the main reason we’re there in the first place of course! The pretty harsh pagan-metal had the honor to be first. Two flaming, steel triangles with flaming hearts decorated the stage during the show. Fjoergyn played decent, though I missed a bit of the nuance which is more prominent on the records. The show itself was precarious; at some moments the band played close to perfect, with great riffs, and these times everything just ‘worked’. However, other moments the songs became a bit long-winded. That the band is pretty extraordinary and thus not really accessible was also visible in the reactions of the audience. Most people were standing a bit more in the back, waiting for what would come. The replies weren’t more than some polite clapping after the song. It was after the vocalist jumped into the audience, to move everyone a bit closer to the stage, which resulted in a bit more participation from the audience. Fjoergyn’s performance could be described as decent, and although they couldn’t convince all the time, they usually knew how to come back with some astonishing parts.
7,5/10

Rhovanion
After some more black- and power-metal it was time for Rhovanion, the second folk-metalband on Wolfstijd. Rhovanion plays a more traditional type of folk-metal, which could be compared to Eluveitie. Although the band isn’t as technically advanced as predecessor Fjoergyn, Rhovanion knows better how to get the audience to participate. Already from the start of the performance the audience was partying to the accessible folk-tunes from these guys and girl. Although some mistakes were made, the band played with passion, and that’s what counts. All members seemed to be really happy to play on Wolfstijd, and the energy of the band was easily transposed to the audience. All in all a great performance of Rhovanion, and I can certainly recommend it to see them live!
After the power-metal of Stormwarrior, the third edition of Wolfstijd came to an end. An edition that wasn’t as crowded as the previous one, maybe because they had Heidevolk as a big headliner last year, which seemed to be lacking this year. However, this is just a small remark on a great festival. The organization can look back to a more than successful edition, while we’re already looking forward to the next one!
7,5/10

Het begint zo onderhand al bijna traditie te worden; Wolfstijd in februari. Erg is dat niet, want Wolfstijd serveert ons jaarlijks de top van niet alleen Folk-metal, maar ook black- en power-metal. Het is een kleinschalig festival in Dordrecht, met dit jaar 2 podia om de wachttijden tussen bands zo kort mogelijk te houden. Dat overal over nagedacht is blijkt uit alles; zo loopt de avond zelf soepel, is het geluid bij vrijwel alle bands bovengemiddeld goed te noemen, is er iets geregeld met de lokale snackbar om via het ‘wolvenmaal’ te zorgen dat ook de hongerige mens aan z’n trekken komt, en is er zelfs iets geregeld met een taxicentrale en een hotel, om er voor te zorgen dat ook na het festival iedereen onderdak vindt.
Hoewel er verschillende genres worden aangedaan op Wolfstijd, is Folk-metal.nl er vandaag vooral aanwezig voor het nodige folklorischtische geweld. De andere bands die vandaag optraden mogen echter ook weldegelijk genoemd worden. Zo was er bijvoorbeeld Laster, die met hun black-metal een ontzettend atmosferische, ijzingwekkende show neerzetet, die visueel versterkt wordt door hun podiumoutfit. Panchrysia kon mij wat black-metal betreft een stuk minder bekoren, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door het power-metalgeweld van zowel Powerized als Stormwarrior, die beide de essentie van power-metal goed wisten over te brengen.

Fjoergyn
Over naar de folk-metalbands dan, want daar is waar het uiteindelijk om draait natuurlijk! De flink harde pagan-metal van Fjoergyn had de eer om af te trappen. Twee vlammende, stalen driehoeken met een hart in het midden sierden het podium alvorens de band het podium betrad. Fjoergyn speelde degelijk, alleen miste ik veel van de nuance die op de plaat beter te horen was. Verder was het optreden wisselvallig; waar de band op het ene moment piekte met een geweldige show, was het volgende moment dat weer weg om terug te zakken naar riffs die net iets te lang voortkabbelden. Dat de band niet alledaags is, en dus wat minder toegankelijk, bleek ook aan het publiek; deze stond wat afwachtend achter in de zaal, en meer dan wat beleefd geklap kon er op het begin ook niet vanaf. Pas vanaf het moment dat de zanger het publiek in sprong om iedereen naar voren te halen werd er wat meer geparticipeerd, hoewel het nog steeds minimaal was. Fjoergyn speelde vooral degelijk, wist af en toe niet helemaal te overtuigen, maar kwam op andere punten juist weer ijzersterk terug.
7/10

Rhovanion
Na het black- en power-metalgeweld was het tijd voor Rhovanion, de wat traditionelere folk-metal zoals we het kennen van Eluveitie. Waar Rhovanion het speeltechnisch moet afleggen tegen de voorganger Fjoergyn, weet deze band echter beter hoe ze het publiek mee moeten krijgen. Al meteen vanaf het begin ging het publiek los op de toegankelijke deuntjes van deze heren en dame. Niet altijd even strak maar wel vol overgave gespeeld, en dat is wat telt. De band leek ontzettend blij op Wolfstijd te mogen spelen, en de energie die van de band sprong al snel over op het publiek. Al met al een goed optreden van Rhovanion, die zeker een aanrader zijn om een keer live te zien!
Na de power-metal van Stormwarrior kwam er ook weer een einde aan de de derde editie van Wolfstijd. Een iets minder drukke editie, en wellicht niet zulke grote namen als de vorige keer met Heidevolk als headliner, maar dit zijn slechts kleine puntjes op een voor de rest ontzettend goed festival. De organisatie kan dan ook weer terugkijken op een geslaagde editie, en ondertussen kijken wij alvast weer uit naar de volgende!
7,5/10

Comments are closed.